Education project Edition 12

This page is in Dutch. Lees hier meer over het educatieproject van Amsterdam Light Festival Editie 12 en meld jouw school aan!

EDITIE 12 2023-2024

ALF x PBK

Meer dan een miljoen bezoekers wandelen, varen of fietsen in december en januari langs zo’n twintig lichtkunstwerken die op de grachten, bruggen en kades van hartje Amsterdam zijn geplaatst. Samen met de gemeente Amsterdam, Programma Bruggen, is een samenwerking aangegaan voor het educatieproject.

Students balancing books on a self-built bamboo stick bridge.
 

PROJECT

Voor één van die kunstwerken werkt een kunstenaar samen met honderden basisschoolleerlingen. Deze bijdrage is belangrijk en vaak onmisbaar voor het werk.

Voor de leerlingen is een workshopprogramma samengesteld waarin ze als kunstenaar aan de slag gaan en ze geïnspireerd en begeleid worden door de kunstenaars en ervaren cultuureducatie docenten. In de workshops zijn er levensechte ontmoetingen met bruggenbouwers die de leerlingen op een interactieve manier leren over het erfgoed van de eigen stad en over techniek. Daarnaast leren ze over lichtkunst en de ins en outs van het festival. Ter afsluiting van het project worden ook de ouders betrokken: zij varen mee met de klas op de rondvaartboot om het festival en het eigen kunstwerk te bezoeken, waarbij de kinderen gidsen en de verhalen van de kunstwerken vertellen.

“De gedachte achter het project vond ik heel mooi. De kinderen vonden de lessen ook heel interessant. Er was een juiste balans tussen luisteren en actief bezig zijn.” - Leerkracht basisschool Nautilus

Aannemer vertelt in de klas over de bruggen en kades in Amsterdam.
 

NEXT CONNECTION

Het thema van Editie 12 is kunstmatige intelligentie en technologie. In het educatiekunstwerk en project van Yasser Ballemans Next Connection onderzoeken leerlingen verbindingen. Verbindingen tussen de leerlingen onderling, met andere kinderen in de stad, verbindingen die nodig zijn voor het internet en kunstmatige intelligentie en de letterlijke verbindingen tussen de bewoners die met de vele bruggen in de stad tot stand komen.

Opzet lesprogramma

WORKSHOP 1

Duur: 90 minuten
Tijd: november
Wie: kunstenaar & docent cultuureducatie festival

Door vragen en stellingen onderzoeken we de verbindingen in de klas. We hebben meer met elkaar gemeen dan we denken. Die verbindingen vormen het uitgangspunt van het kunstwerk. We maken een gezamenlijk lichtkunstwerk en iedere leerling maakt een eigen uniek onderdeel.

WORKSHOP 2

Duur: 90 minuten
Tijd: november/december
Wie: waterwerker & docent cultuureducatie festival

De kinderen leren op een uitdagende en interactieve manier over het ontstaan van Amsterdam, bruggen, kademuren en alles wat de stad met elkaar verbindt: zichtbaar en onzichtbaar. De leerlingen maken een brug en leren zo over stevige verbindingen. De expertise van de waterwerker wordt ingezet om kinderen te informeren over en enthousiasmeren voor het werk aan de bruggen en kademuren.

WORKSHOP 3

Duur: 60 minuten
Tijd: november/december
Wie: Juf op Straat (Jorie Wieriks)

Een les over het festival, het ontstaan, het thema en lichtkunst aan de hand van voorbeelden, kunstwerken en filmpjes. Kinderen maken een mindmap. We kijken en beschouwen de andere kunstwerken in de route. Vragen als 'wat zie je?', 'wat vind je van het werk en de boodschap van de kunstenaar?', komen in een klassengesprek over lichtkunst aan de orde. De leerlingen worden voorbereid op hun rol als gids tijdens het bezoek aan het festival.

WORKSHOP 4

Duur: 75-90 minuten
Tijd: december/januari
Wie: rederijen & o.a. Juf op Straat

De kers op de taart: samen met een ouder en je klasgenoten langs de kunstwerken en je eigen kunstwerk varen. De kinderen gidsen zelf tijdens de vaart en vertellen over het project, hun eigen werk en de andere kunstwerken. Tijdens de vaart kunnen de kinderen de kunstwerken tekenen, de route volgen op de kaart of gewoon luisteren en kijken. Er is genoeg te zien!

2 kinderen bewonderen het kunstwerk Spin me a Yarn vanaf een boot.
 

DOELGROEP & EDUCATIEDOELEN

Het programma is geschikt voor de bovenbouwklassen groep 6/7/8 van het primair onderwijs.

De algemene doelen van het educatieproject zijn:

  • Burgerschap: betrokkenheid bij een culturele activiteit in de eigen stad vergroten. Kinderen maken iets dat vele anderen zien en waarderen. Ze dragen iets bij aan de stad. Ze agenderen een actueel, maatschappelijk (urgent) thema.
  • Levensechte ontmoetingen, binnen en buiten de school.
  • Ontdekken en ontwikkelen van de eigen talenten aan de hand van de verschillende aangeboden activiteiten en het kunstwerk dat gemaakt wordt.
  • Nieuwe ervaring en kennismaking met licht en lichtkunst als aparte kunstdiscipline.
  • Erfgoed: leren over de stad, het ontstaan, over de bruggen en kademuren.
  • Wetenschap & techniek: leren over techniek van bruggen en hoe licht werkt.
  • Presentatie skills: kinderen gidsen zelf tijdens de route.
  • Ouderparticipatie: betrekken van ouders tijdens de vaartocht.
  • Leren reflecteren op kunstwerken uit de tentoonstelling.
  • Identiteit en saamhorigheid.
  • Creatieve en technische (21st century skills) vaardigheden opdoen zoals conceptueel denken, reflecteren en samenwerken.

Meer specifieke doelen:

  • Met kunst creëren we bewustzijn over het behoud van ons erfgoed en onze stad Amsterdam.
  • Project sluit aan bij PO kerndoelen: 1, 2, 3 en 54, 55, 56.
  • Project kan aansluiten bij methodiek BLINK/Wetenschap & Techniek.
Leering met stuk van kunstwerk Hiding in the Wolf's Lair op het hoofd.
 

Kosten & Inschrijven

De kosten bedragen € 850,- voor de eerste klas en € 750,- voor de tweede klas. Voor dit project kunnen o.a. VLOA en Vouchergeld worden ingezet. Inschrijven kan via onderstaande knop, of mail naar educatie@amsterdamlightfestival.com. Graag horen we om hoeveel klassen en leerlingen het gaat.

INSCHRIJVEN

Contact

Voor vragen over het project, neem contact op met de educatie-coördinator van het festival: Else-Marie Rombouts.

T: 06 47 90 21 59
M: educatie@amsterdamlightfestival.com