Workshop program & Participation

Every year Amsterdam Light Festival organizes an education project. Below you can find the details of the workshop program. The text is in Dutch.

Editie 13: Rituals

2025 is een bijzonder jaar voor Amsterdam, de stad bestaat dan 750 jaar. Ontstaan vanuit een haven waar vele verschillende mensen van over de hele wereld zich kwamen vestigen, is de geest van de stad gevormd door de diversiteit aan mensen, hun gebruiken, etniciteiten, religies en rituelen. In een jaar waarin we de stad, haar bewoners en gebruiken vieren en uitkijken naar een gedeelde toekomst staat de 13e editie van Amsterdam Light Festival in teken van Rituelen.

Editie 13

Workshopprogramma

Amsterdam Light Fesival heeft een workshopprogramma ontwikkeld voor leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs. De leerlingen gaan met kunstenaars aan de slag en leveren een bijdrage aan het kunstwerk. Ze leren met nieuwe technieken werken, denken na over maatschappelijke vragen en bezoeken met hun ouders het festival. Samen met een kinderjury hebben we dit jaar gekozen voor het kunstwerk: ‘Mind Bridges’, bedacht door Jeroen Alexander Meijer.

In het educatiekunstwerk- en project van Jeroen Alexander Meijer, Mind Bridges, onderzoeken leerlingen aandacht. In een drukke stad als Amsterdam raken we soms de verbinding met onszelf en elkaar kwijt. We maken contact als we onze aandacht richten op de dingen die echt belangrijk zijn. Kunnen we een ritueel bedenken dat ons daarbij helpt?

Artist Impression van het kunstwerk Mind Bridges

Workshops & Planning

Workshop 1 – 90 minuten (november)

In deze workshop komt de kunstenaar in de klas. We gaan in gesprek over rituelen en over de vraag waar de kinderen hun aandacht op zouden willen richten. De leerlingen maken samen een ritueel voor de toekomst van de stad. Dit ritueel registeren we met een speciale 3D camera. We leggen uit hoe de camera werkt en laten zien hoe de beelden als projecties te zien zullen zijn op een brug in het centrum van Amsterdam.

Workshop 2 – 90 minuten (november/december)

Amsterdam bestaat 750 jaar. De stad is van een nederzetting rond de Dam uitgegroeid tot een wereldstad. Bruggen en kademuren herbergen verhalen die in het DNA van onze stad zitten. Maar deze eeuwenoude infrastructuur heeft extra aandacht nodig om te kunnen blijven bestaan. In deze workshop leren de leerlingen op een uitdagende en interactieve manier over het ontstaan van Amsterdam, bruggen, kademuren en de mythes en legendes die verscholen liggen in het fundament van de stad.

Workshop 3 – 60 minuten (november/december)

Een les over het festival, het ontstaan, het thema en over lichtkunst, aan de hand van voorbeelden, kunstwerken en filmpjes. Kinderen maken een mindmap. We kijken en beschouwen de andere kunstwerken in de route. Vragen als “Wat zie je?” en “Wat vind je van het werk en de boodschap van de kunstenaar?” komen in een klassengesprek over lichtkunst aan de orde. De leerlingen worden voorbereid op hun rol als gids tijdens hun bezoek aan het festival.

Workshop 4 – Festivalbezoek en rondvaart (december/januari)

De kers op de taart: samen met een ouder/verzoger en je klasgenoten langs de kunstwerken en je eigen kunstwerk varen! De kinderen gidsen zelf tijdens de vaart en vertellen over het project, hun eigen werk en de andere kunstwerken. Tijdens de vaart kunnen de kinderen de kunstwerken tekenen, de route volgen op de kaart of gewoon luisteren en kijken. Er is genoeg te zien!

Doelgroep & Educatiedoelen

Het programma is geschikt voor de bovenbouwklassen, groep 6/7/8, van het primair onderwijs. De algemene doelen van het educatieproject zijn:

  • Burgerschap: betrokkenheid bij een culturele activiteit in de eigen stad vergroten. Kinderen maken iets dat vele anderen zien en waarderen. Ze dragen iets bij aan de stad. Ze agenderen een actueel, maatschappelijk (urgent) thema;
  • Levensechte ontmoetingen in en buiten de school;
  • Ontdekken en ontwikkelen van de eigen talenten aan de hand van de verschillende aangeboden activiteiten en het kunstwerk dat gemaakt wordt;
  • Nieuwe ervaring en kennismaking met licht en lichtkunst als aparte kunstdiscipline;
  • Erfgoed: leerlingen leren over de stad, het ontstaan, over de bruggen en kademuren;
  • Wetenschap & techniek: leerlingen leren over techniek van bruggen en hoe licht werkt;
  • Presentatieskills: kinderen gidsen zelf tijdens de route;
  • Ouderparticipatie: betrekken van ouders tijdens de vaartocht;
  • Leren reflecteren op kunstwerken uit de tentoonstelling;
  • Identiteit en saamhorigheid;
  • Creatieve en technische (21st century skills) vaardigheden opdoen zoals conceptueel denken, reflecteren en samenwerken;
  • Project sluit aan bij PO kerndoelen: 1, 2, 3 en 54, 55, 56;
  • Project kan aansluiten bij methodiek BLINK/Wetenschap & Techniek.

Kosten, Inschrijven & Informatie

€ 850,- voor de eerste klas
€ 750,- voor alle volgende klassen

Voor dit project kan o.a. VLOA en Vouchergeld worden ingezet.

Aanmelden en meer informatie: educatie@amsterdamlightfestival.com